otrdiena, 2008. gada 4. novembris

Maikla Palina ceļojumi

Pirmo reizi par Maiklu Palinu uzzināju, skatoties Montija Paitona lidojošo cirku neaprakstāmi drausmīgā kvalitātē pa Pizza TV (ja nemaldos, tad LNT priekšvēstnesi). Lumberjack Song un citi Paitonu darinājumi mani uzrunāja tik ļoti, ka vēlāk par dārgu naudu pat iegādājos oriģinālos DVD. Tas gan jau offtopiks.


Tomēr līdz pat pagājušajam gadam nezināju, ka nu jau solīdu vecumu sasniegušais Maikls aizraujas ar ceļošanu BBC ietvaros par saviem braucieniem uzņemot dokumentālās filmas un izdodot grāmatas. Nejauši sanāca vairākas no tām izlasīt un patiesībā tās ir ļoti kvalitatīvas un interesantas. Vispirms jau labi tas, ka grāmatas nav filmu tieši pārstāsti un tajos izmantotās fotogrāfijas nav filmas kadri. Viss teksts rakstīts tieši grāmatai, vietām pat pietiekoši ievērojami atšķiras no filmu scenārija un fotogrāfijas uzņēmis fotogrāfs Bazils Pao tieši grāmatas vajadzībām.

Palins Jāņos Latvijā

Hemingway Adventure - Hemingveja dzīves un ceļojumu vietu apciemošana. Čikāga, Parīze, Spānija, Āfrika, Key West, Kuba un ASV Rietumi. Visas šīs vietas tiek apciemotas aptuveni tādā secībā kā Hemingvejs tajās uzturējās un tā kā Palins pats ir Hemingveja cienītājs, tad stāsts izdevies ļoti labs, turklāt ir interesants arī tādiem Hemingveja necienītājiem kā man.


Himalaya - par ceļojumiem Himalajos 2004. gadā. Tajā tiek aprakstītas 6 Himalaju valstis - Pakistāna, Indija, Nepāla, Ķīna (un Tibeta), Butāna un Bangladeša. Samērā daudzpusīga, jo braukāts tiek gan pa laukiem, gan pilsētām, turklāt autors arī veicis vairākus pārgājienus vairāk nekā 5 km augstumā, kas ir visai cienījams sasniegums viņa 60 gados.


New Europe - 2006. un 2007. gadā veikts brauciens pa jaunajām ES dalībvalstīm un iebraucienu Balkānos, kopumā 21 valsts. Kaut arī tādēļ valstu apraksti nav īpaši gari, tie visi ir sanākuši ļoti saistoši un interesanti. Par Latviju gan tur ir visai maz, bet pietiekami.


Ir arī vēl 2 grāmatas, kuras neesmu paspējis izlasīt - Full Circle (par braucienu apkārt pasaulei), Pole to Pole un Sahara.

Papildus, viens no lielākajiem labumiem ir tāds, ka pilni grāmatu teksti pieejami internetā par brīvu lapā Palinstravels. Lasīšana internetā gan nav samērā ērta un lejupielāde pdf vai jebkurā citā formā nav iespējama, bet dažas nodaļas ieskatam var visai ērti pieveikt.

2 komentāri:

Pakkumi teica...

Noteikti atrodi sev laiku, lai izlasītu Full Circle- man ļoti patika!

Labo teica...

Kas ir Sahara autors? Google nevar atrast...