pirmdiena, 2008. gada 20. oktobris

Paddle to the Amazon

Pirms lidojuma kādā lietotu grāmatu veikalā Budapeštā uzkūlos aptuveni divdesmit gadus vecai grāmatai par tolaik garāko un Ginesa rekordu grāmatā iekļauto kanoe braucienu - no Vinipegas Kanādā uz Belemu Brazīlijā, kopumā aptuveni 18 000 km. Saucas "Paddle to the Amazon".


Vispār jau sākumā domāju, ka būs briesmīgs mēsls, bet izrādījās, ka tas ir viens no labākajiem laivojienu aprakstiem kādu esmu lasījis. Divu gadu garumā autors ar dēlu (tagad pietiekoši veiksmīgu ģitāristu Danu Starkelu) pa Misisipi dodas lejup, tad pa okeānu airē līdz pat Venecuālai, tad pa Orinoko un Amazonu atpakaļ. Vairākas reizes viņi piedzīvo neprātīgi sliktu laiku, tomēr vēl vairāk cieš no vietējiem iedzīvotājiem, īpaši tur, kur notiek revolūcijas - Venecuēlā un Kolumbijā, kur vairākas reizes viņi aplaupīti un pastāvējuši samērā reāli nošaušanas draudi.

Pasākums noritēja 1979. - 1982. gadā, tādēļ interesanti lasīt par visām problēmām ar navigāciju (kuras tagad atrisinātu GPS), ūdens ieguvi (kuras tagad atrisināti ūdens filtri), mantu uzturēšanu sausumā (kuras tagad atrisinātu ūdens maisi), smagajiem alumīnija airiem un citu.

Samērā labi lasīšanai palīdz tas, ka autoram ir pietiekoši lielas rakstnieka dotības. Grāmatā gan vietām parādās jau neveselīgs fanātisms un dažkārt neprātīga vēlme par spīti visam sasniegt galamērķi. Tas pietiekoši nelāgi beidzās autora Dona Starkela nākamajā airējienā uz Arktiku, kur viņš apsaldējumu dēļ zaudēja visus pirkstus.

2 komentāri:

Antuanete teica...

Šī grāmata iznākusi arī latviski, saucās "Smailītē uz Amazoni" vai kaut kā tamlīdzīgi.

Atis teica...

Paldies par informāciju, nemaz nezināju, nekad veikalos nebiju redzējis. Latvijas interneta veikalos arī nav nopērkama, laikam maza tirāža...