ceturtdiena, 2008. gada 25. septembris

Latvijas laivojamās upes un ezeri

Principā jau var laivot pa jebkuru grāvi. Tomēr, ja tiek plānota izbraukšana pa nedaudz nezināmu upi un ir vēlme pārliecināties par sava lēmuma pareizību un nedaudz apskatīt braucamo upi tuvāk, tad Latvijas web resursos visai grūti ir atrast normālus maršrutu aprakstus ar fotogrāfijām.

Šogad Lietuvā braucot ar kanoe pa grāvi, kas kartē "skaitās" upīte

Vispirms jau, protams, jāmeklē Campo un Raid.lv upju datubāzēm. Abiem ir viens autors, bet nav skaidra Raid lapā atrodošo aprakstu juridiskais statuss un liktenis un ļoti iespējams, ka šis pasākums visai drīz pazudīs.

Ja ar aprakstiem vien nav līdzēts, pēc fotogrāfijām visdrošāk doties uz Panoramio, kur var atrast gandrīz visu upju attēlus un izspriest vai laivošanai upe der vai nē. Tomēr ir vēl divas lapas, kur ir visai labas bildes:

1) Jāņa Sedola unikālā upju un ezeru datubāzi - aptuveni 500 upju un ezeru fotogrāfijas ar aprakstiem. Tās visas iekļautas augstāk minētajā Panoramio, bet šajās saitēs ir vēl nedaudz vairāk teksta (Upes un ezeri A-L, upes un ezeri M - Z)

2) 6 klasiski braucieni pa Latviju (Abava, Rinda un Irbe, Daugavas augštece, Salaca, Pededze, Brasla) - visai labas fotogrāfijas ar labiem aprakstiem no braucieniem 2007. gadā. Arī no šīm fotogrāfijām visai labi var spriest par upēm. Lapa gan atrodas Latnet servera dziļumos, tādēļ nav zināms vai tai, līdzīgi citām šeit pieminētajām, būs ilgs mūžs.

3 komentāri:

Unknown teica...

Teorētiski, pārbaudīt situāciju un apskatīt vai upe patiesībā nav grāvis var mēģināt ar Google maps - ar satelīta bildēm no augšas. Stāsta, ka kurtuesi.lv esot pat vēl labākas bildes no augšas pieejamas. Esot detalizētākas.

Pie dabas teica...

Cik km laivu vilkāt?

Atis teica...

Daudz nē, laikam kādu stundu vai ilgāk, pasākums pretīgs, jo krastā daudz dadži un sunīši bija :) pēc tam sapratām, ka pa šo grāvi var arī braukt, ar airi pret krastu atspiežoties. Un tad jau sākās nedaudz platāka upe.