pirmdiena, 2008. gada 29. septembris

Ekstrēmais Gaujas Bāziens 2008

Parasti izvairos no vārda “ekstrēms” lietošanas, bet šoreiz laikam būs vietā. Viss ekstrēms gan cēlās no tā, ka Latviju devos tikai uz vienu dienu, lai piedalītos augstākminētajās sacensībās. Tā kā no Budapeštas tiešo lidojumu uz Latviju nav, bet jebkuras kombinācijas izmaksāja pārāk daudz, lidoju caur Vīni. Nelabie izlidošanas laiki garantēja milzumgaru nīkšanu lidostā, bet Gaujas Bāziens garantēja to, ka pēc 13 stundu airēšanas bija samērā grūti pakustēties un no finiša varēja gandrīz pa taisno atkal braukt uz lidostu. Gala rezultātā trīs nakšu laikā tika gulēts kopumā 4 stundas un iegūts zombijam līdzīgs paskats.

Nu labi, tie ir sīkumi, bet tagad par pašu bāzienu. Gaujas Bāziena koncepts ir vienkāršs - 100 km airējiens, pieveicams aptuveni 9-15 stundās. Kā jau nosaukums vēsta, tad pirmās divas reizes airējiens notika Gaujā, pēc tam, kad Gaujas resursi tika izsmelti (pa vienām un tām pašām vietām braukt nav interesanti), tad Ventā un šogad Lubānas ezerā/Aiviekstē. Tas, ka pasākums ir vienas dienas garumā un rudenī, kad vasaras pasākumi ir beigušies, nodrošina lielu dalībnieku skaitu - šogad aptuveni 60 laivas.

Startā

Klikšķināt uz bildes, lai palielinātu

Braucu ar Voyager (liela kanoe ar 12 airētājiem un 1 stūrmani), jo pastāvēja aizdomas, ka pilnīgā bezstraumē, kāda valda Aiviekstē, kanoe divniekā airēšana būs pārāk nāvīgs pasākums un bariņā vienmēr jautrāk. Voyager laiva sver aptuveni 170 kg, tā ka tās stiepšana un airēšana nav patīkama, ja tajā piedalās mazāk par 10 cilvēkiem. Vispirms jau pretīgs bija iestumšanas process, jo vajadzēja līdz puscelim bradāties pa auksto Lubāna ūdeni. Viļņi un vējš ezerā garantēja to, ka notika nemitīga apšļakstīšana, kas, par laimi, ilga tikai dažus kilometrus, kad iebraucām kādā no kanāliem. Tad nu aplikušos 95 km brauciens noritēja pa meliorācijas kanāliem un Aivieksti.

Distances sākumā

Klikšķināt uz bildes, lai palielinātu

Laiks bija smuks, tomēr galvenā vaina - straume nedz kanālos, nedz Aiviekstē nebija vispār. Parasti šādi pasākumi notiek upēs, kur ar straumes palīdzību iespējams nobraukt vismaz 20-30% distances, bet šoreiz nekā. Labi, ka vēja nebija.

Smukie skati upes malā

Klikšķināt uz bildes, lai palielinātu

Rudens jau izcili smuks, visapkārt dzeltenas lapas, bet ļoti daudz laika apkārt skatīties nebija - tik airējām un airējām un airējām (aptuveni izrēķināju, ka vidējais Voyager airētājs veica aptuveni 35 000 īrienus). Ātrums turējās ap 8 km/h, apdzinām vairākus citus, daži pēc tam apdzina arī mūs. Ik pa laikam uznāca arī miegs, pasāpēja rokas un pleci, notirpa pirksti, principā, viss kā parasti. Bija līdzi arī GPS, tādēļ labi varēja sekot cik ļoti lēnām paiet kilometri. Paveicās, ka bija sakarīga sēdekļa konstrukcija - cietajam sēdeklim bijām uzlīmējuši divas kārtas guļamā paklājiņa - bez tā dibens no ilgstošās sēdēšanas nežēlīgi sāktu sāpēt jau dažu stundu laikā. Šoreiz visu sāpēšanu varēja tīri labi paciest.

Besis pienācis, tumsa arī, bet vēl jāairē

Klikšķināt uz bildes, lai palielinātu

Paveicās, ka tumsa uznāca tikai pēdējos kilometros, jo uz upes ar parastajām galvas lampām nav ko darīt - tāpat neko nevar saprast, īpaši ja apkārt ir meldri. Pēc finiša gaidīja tradicionālā un ļoti garšīgā soļanka, pirts un dikti nepatīkams uzdevums - laivas nešana un ielādēšana fūrē. Un tad ātri uz mājām, lai var paspēt uz lidostu. Kopumā distancē pavadījām 13 stundas un 8 minūtes. Jāatzīst, ka šis bija viens no grūtākajiem laivošanas pasākumiem, kurā esmu piedalījies, laikam vēl drausmīgāk jutos tikai pēc GB2006, bet tad galvenais sāpju iemesls bija cietais sols...Voyager cerības uz vieglāku airēšanu neattaisnoja, ja nu vienīgi labāk bija tas, ka ēšanas laikā varēja neairēt, divvietīgajā kanoe tā nevar, jo tikai ar vienu airētāju kanoe uzreiz sāk sanest.

3 komentāri:

Unknown teica...

Tiem, kam 100km liekas par daudz, pēc mēneša būs Gaujas bāziena Gandarījuma brauciens, kurš parasti ir 20-30km garš. Vēl nav precīzas detaļas, bet klīst baumas, ka notikšot Svētupē. Parasti ir arī pūšļu klase. Tā kā VISI PIE AIRIEM!

Pie dabas teica...

http://www.laivas.lv/temas/pasakumi/234439/

GBGB šogad svētupē, turklāt piedalīties var ar jebko, kas peld pa ūdens virsmu, un iespējams arī ar to, kas virs ūdens neturas :D

Ardis teica...

izskatās iespaidīgi!