pirmdiena, 2008. gada 21. jūlijs

via ferrata uz Eigera ziemeļu sienas

Vienmēr biju gribējis apskatīt slaveno Eigera ziemeļu sienu (samērā grūti kāpjama, īpaši vasarā, nevis tādēļ, ka izcili tehniski grūta, bet slikto laika apstākļu, drūpošo klinšu, akmeņu nogruvumu un lavīnu dēļ).

Nezinu kādēļ sanāca tā, ka nedēļas nogalē bija labs laiks, tādēļ cēlos piecos un braucu uz Interlakenu. Iebraucot Interlakenā mani pārņēma nelaba nojausma - ja pirms astoņiem sestdienā stacija ir pilna ar tautu, kurai kājās kalnu zābaki, tad var iedomāties kā izskatīsies tas viss pēc divām stundām un cik baismonīgi pilnas būs visas takas. Vēl viena pārsēšanās un Grindelvaldē uz mazo kalnu vilcieniņu, kurā 90% pasažieru sastāda japāņu un amerikāņu grupas, jau gaida pūlis.

Grindelvaldes ciemats

Klikšķināt uz bildes, lai palielinātu

Pienākot vilcienam sākas nenormāla grūstīšanās un spaidīšanās. Nu jau man paliek skaidrs, ka nedēļas nogalēs vairs nekur nebraukšu. Viss gan paliek labāk, kad mazajā Alpiglen stacijā izkāpju tikai es un vēl daži cilvēki - viss bars aizbrauc uz Jungfraujoch - Eiropas augstāko dzelzceļa staciju (3545 m v.j.l.). Man gan nav skaidrs kādēļ tādam pasākumam vajadzēja zābakus un nūjas.

Pēc laika no redzes loka esmu pazaudējis arī visus pārējos un beidzot var izbaudīt skatu uz Eigeru - šis gan ir pārāk liels, lai varētu ietvert fotoaparāta objektīvā.
Eigera ziemeļu siena no sāniem

Klikšķināt uz bildes, lai palielinātu

Eigers no cita skatu punkta

Klikšķināt uz bildes, lai palielinātu


Mans šodienas mērķis ir Ostegg via ferrata - 3 grūtības pakāpes ferrata, kas nozīmē, ka vidēja ar tendenci uz vieglo galu. Te galvenais ir nevis grūtības, bet tas, ka tiek kāpts ferratā uz Eigera slavenās ziemeļu sienas.

Zaļā ir taka, sarkanā līnija ir ferrata. Viss ļoti aptuveni. Kaut arī Ostegg virsotne, kurā kāpu šeit izskatās augstāk par pašu Eigeru, tas ir vizuāls māns un patiesībā Eigera virsotne paceļas 1,6 km augstāk

Klikšķināt uz bildes, lai palielinātu

Par pārsteigumu, šis pasākums nav nemaz tik viegls, vispirms jau pārsimt nogurdinoši augstuma metri pa birstošiem un drūpošiem akmeņiem. Arī pati ferrata nav nemaz vienkārša - ir gandrīz tikai dabiskās aizķeres, virs galvas ik pa laikam tek strauts, akmens slīd. Forši un interesanti, bet tā noteikti ir grūtākā 3. līmeņa ferrata, kādā esmu kāpis. Sāku saprast kādēļ Eigerā kāpt tik grūti - pat sausā laikā visu laiku kaut kas birst no augšas, vairāki lieli akmeņi ir kustīgi. Arī grāmatā teikts, ka lietus laikā šeit tuvumā nedrīkst nākt, jo visai lielas iespējas sagaidīt akmeņu nogruvumu.

Govis uz Schreckhorn (4078m) fona

Klikšķināt uz bildes, lai palielinātu

Vēl viens skats uz Schreckhorn pusi

Klikšķināt uz bildes, lai palielinātu

Lejā jārāpjas pa to pašu ceļu un pamanos akmeņos iespiest zābaku - nākas izvilkt kāju no zābaka un mēģināt izmanipulēt zābaku no akmeņu starpas. Protams, tas notiek nelāgā vietā - ar otru roku jāturas, abas kājas dubļos un uz galvas līst kaut kāds strauts.

Ejot lejā vēl uzduros smukai ledus alai (no rīta šajā ledus blāķī nekas daudz izkusis nebija), tomēr pašā caurumā dziļi nelienu, ir aizdomas, ka īpatnējais veidojums drīz sagāzīsies.

Ledus gabals ar alu. Ja ieskatās, pie ieejas stāv tante, tad var apjaust izmērus

Klikšķināt uz bildes, lai palielinātu

Tagad nu pēc sešām vai septiņām labi pavadītām stundām atliek tikai kratīšanās vilcienā, turklāt viss ir vēl pilnāks kā no rīta. Vilcienā uz Berni, kā izrādās, esmu aizņēmis kāda šveiciešu puišeļa vietu (šis pa to laiku sēdēja tēvam klēpī). Protams, kad apsēžos, šim ar vajag atpakaļ un tad 20 minūtes tēvam čīkst, ka grib savu vietu. Man ir vienalga, esmu saguris un viņš var ņerkstēt cik uziet. Kad kāpjam arī Bernē, puišelis pilnā rīklē sāk kviekt, ka grib, lai tēvs viņu nes. Protams, nākamajā vilcienā uz Lozannu, kur esmu plānojis patīkami gulēt, kāds jauneklis pa visu vagonu savai ceļabiedrenei stāsta kaut ko par drakoniem un viņu paradumiem. Visas mokas gan beidzas laimīgi - mājas ledusskapis savās vēsajās miesās man ir saglabājis alu un tad jau vairāk neko nevajag.

1 komentāri:

Ojars teica...

Cik žēl, ka neviena bilde nav redzama :(