ceturtdiena, 2008. gada 17. jūlijs

Maija National Geographic Adventure uzdūros samērā interesantam rakstam (vēl nav pieejams interneta arhīvā, jo pārāk jauns) par 2007. gada augustu, kad krievi Ziemeļpolā - Ziemeļu Ledus okeāna dibenā ar lielu pompu uzstādīja Krievijas karogu, izraidot plašas diskusijas par šo apgabalu teritoriālo piederību, jo, kā zināms, tur atrodama nafta vismaz triljons dolāru vērtībā. Uz šo soli nekavējās atbildēt Kanāda, sūtot savas ekspedīcijas uz polārajiem apgabaliem, bet tas jau vairs nav svarīgi.



Kā izrādās, šis pasākums pirmssākumos nemaz nebija krievu ideja. Vēl vairāk - Ziemeļpola apciemošana bija austrāliešu biznesmeņa Maika Makdovela (Mike MacDowell), kompānijas Deep Ocean Expeditions garabērns. Jau 2001. gadā par 95 000 dolāru viņš piedāvāja būt pirmajiem cilvēkiem, kuri nokļūtu "īstajā" Ziemeļpolā, 4km dziļumā (neviens cits tur nav bijis un visai ticams, ka tuvākajā laikā nebūs, jo ieniršanai tik lielā dziļumā nepieciešami īpaši izturīgi batiskafi, kuru skaits pasaulē nepārsniedz 4 gab. un divi no tiem pieder Krievijai). Pieteicās 10 klientu, tomēr tas bija par maz un pasākums tika atcelts. Pēc kāda laika uzradās zviedru biznesmenis Frederiks Paulsens (Frederik Paulsen), kurš par iespēju būt klāt pirmajā ieniršanā samaksāja miljonu dolāru un viss tika plānots 2006. gadā.

Pasākums būtu noritējis veiksmīgi, ja vien krievi nebūtu aptvēruši, ka šo projektu itin labi varētu izmantot savā labā. Neko citu kā nepiekrist izmaiņām noteikumos nevarēja, jo viss - gan ledlauži, gan zemūdenes tika nomātas no valsts dotētiem zinātniekiem. Tā nu tika iecelts jauns ekspedīcijas vadītājs no Krievijas, skata pēc piesaistīti zinātnieki, žurnālisti un, protams, politiķi.

Beigu beigās 2007. gadā notika viens niriens ar divām zemūdenēm, kurā piedalījās divi Krievijas pārstāvji, kā arī pasākuma sākotnējais autors - Makdovels un viņa klients zviedrs Paulsens. Visi četri samērā drīz arī saņēma prestižā Explorers Club medaļas.


Interesanti, ka pats Makdovels atturas šo pasākumu komentēt, jo viņa bizness Krievijā pašlaik zeļ un plaukst (izbraucieni ar MIG iznīcinātājiem, krievu zemūdenēm un citas izpriecas).

2 komentāri:

Ina teica...

Var tikai lasīt un priecāties!

Ivo teica...

Superīgs raksts!