pirmdiena, 2008. gada 16. jūnijs

SPOT glābšanas satelītraidītājs

Pirms pāris mēnešiem ASV parādījās un tagad jau Eiropā pieejama jauna GPS ierīce - SPOT raidītājs, kas ir vienkāršs GPS uztvērējs un satelītraidītājs, domāts tam, lai, spiedīgos apstākļos, spētu vienkāršā veidā glābējiem noraidīt atrašanās koordinātes. Dažu mēnešu laikā tas iemantojis salīdzinoši daudz atzinības un paspējis pat izglābt vairāku cilvēku dzīvības.


SPOT ir vienkāršs, lai ar to varētu darboties pat visgrūtākajās situācijās - kā jau var redzēt, tam ir tikai 4 pogas. No līdzīgiem izstrādājumiem SPOT raidītājs atšķiras ar to, ka ieslēgtā veidā ar vienu bateriju komplektu spēj darboties divas nedēļas (tuvākajiem līdziniekiem tās ir tikai dažas dienas), tas ir viegls (200g), peld ūdenī un iztur pat ļoti sliktus laika apstākļus. Protams, kā jau satelītus izmantojošai ierīcei pieklājas, SPOT nepieciešams atrasties pēc iespējas atklātā vietā, no slēgtas telpas vai zem blīviem koku zariem neko nebūs iespējams noraidīt.

Tātad, divas pamata pogas ir: galvenā, 911 poga, pēc kuras nospiešanas, reizi 5 minūtēs uz glābēju centru Hjūstonā, ASV noraida ierīces īpašnieka koordinātes, kuras tiek uzreiz nodotas tālāk vistuvāk esošajiem glābšanas dienestiem. Ierīce vismaz pagaidām domāta galvenokārt lietošanai ASV, tomēr daži veiksmīgie glābšanas gadījumi citur pasaulē rāda, ka īsā laikā sazināties ar citām valstīm nav īpašu problēmu. Pastāv arī iespēja atsaukt ziņojumu, ja poga nospiesta netīšām - katrā ziņā, dienesti nereaģēs, pirms nebūs saņemti vismaz vairāki palīdzības ziņojumi, kā arī nebūs notikusi sazināšanās ar tuviniekiem vai nozīmētajām kontaktpersonām. Tā nekādā gadījumā nav ātrā palīdzība.

Otra poga - OK poga, pēc nospiešanas noraida koordinātes, kuras tiek publicētas Google Maps kartēs. Un norādītajām kontaktpersonām nosūtīts e-pasts par OK pogas aktivizāciju un links uz karti.

Vēl arī ir HELP poga, izmantojot to, tiek paziņots tuviniekiem vai paziņām, ka noticis negadījums, kas neapdraud dzīvību. Tad nu tiem pašiem paziņām jāizdomā - doties palīgā pašiem vai tomēr palūgt palīdzību policijai.

Protams, tas viss nenotiek par brīvu - kaut arī raidītājs nav pārāk dārgs (199 eiro Eiropā), papildus nepieciešams abonēt vismaz vienu vai vairākus servisa plānus - 99 ASV dolārus gadā maksā 911 pogas abonents, bet vēl 49 USD gadā - iespēja nosūtīt OK ziņojumus. Ir vēl vairāki servisa plāni. Bez tiem šī ierīce nav izmantojama, katrā ziņā, ļoti veiksmīgs biznesa gājiens.

Kaut arī primārā SPOT funkcija ir glābšana, tai jau atrasts labs papildus pielietojums - dažādās ilgstošās sacīkstēs, kur dalībnieku maz un, kur kontrolpunktus izveidot nav iespējams. Piemēram, SPOT plānots izmantot nākamgad plānotajās airēšanas sacīkstēs pa Jukonu (Yukon 1000 Canoe and Kayak race) - 1600 km garumā, kur dalībniekiem tiks sekots ar SPOT palīdzību. Jukonas gadījumā gan izglābšana netiek solīta, jo tik nomaļos apgabalos tās sniegšana var aizņemt pat vairākas dienas.

Arī pirmais gadījums Eiropā, kad veiksmīgi tika izglābts cilvēks notika cita pasākums - TGO Challange ietvaros (vienatnē ar kājām jāšķērso Skotija no Ziemeļjūras uz Atlantijas okeānu), kad vienam no dalībniekiem - Nilam Vinteram (Niels Vinther) kalnos uznāca asu vēdera sāpju lēkme, bet mobilā telefona zonas nebija.

Karte ar Nila Vintera vēsturisko ziņojumu

Klikšķināt uz bildes, lai palielinātu

Šai ierīcei netrūkst arī pretinieki, kuri ir nopietni nobažījušies par to, ka vienkārša, lēta un visiem pieejama palīdzības izsaukšanas aparāta esamība varētu iedrošināt lielu skaitu cilvēku uzsākt pārdrošas aktivitātes, kuru sekmīgai novešanai līdz galam viņiem trūkst pieredzes, jebkurā nelaimes gadījumā paļaujoties uz glābējiem. Tas lielākoties satrauc angliski runājošo valstu glābšanas dienestus, kuri ir brīvprātīgi (ASV, Lielbritānija, Jaunzēlande, Dienvidāfrika u.c. valstis) un to galvenais ienākumu avots ir ziedojumi, tādēļ šādi "muļķīgi" un dārgi izsaukumi glābšanas organizācijām izraisa saprotamu sašutumu. Tomēr vismaz pagaidām bažām nav bijis pamata - vismaz SPOT ticis lietots tikai piemērotos brīžos. Anglijas glābšanas dienesti gan bažīgi atzīmē, ka jau vairākus ievērojami pieaug tieši salīdzinoši vienkāršu glābšanas gadījumu skaits, piemēram, cilvēki apmaldās, jo aizmirsuši paņemt karti.

SPOT ierīce man atsauca atmiņā kādu līdzīgu gadījumu - Maiku Hornu, kurš pirms pusotra gada ziemā mēģināja iekarot Ziemeļpolu. Pirms šī ceļojama viņš intervijā National Geographic Adventure stāstīja par paņēmienu ar kādu prombūtnes laikā sazinās ar savu sievu - izmantojot neliela izmēra Argos radiobāku. Tā spēj noraidīt 16 dažādus signālus un tika izstrādāts speciāls katra apzīmējums - sākot ar "Viss kārtībā" un beidzot ar "Nopietna problēma" un pēdējo, Nr.16: "Ekspedīcija pārtraukta, glābējiem nav cerību paspēt. Es mīlu tevi un meitas. Atā"

Signālu Nr. 16 viņš izmantoja tikai vienu reizi, Amazones džungļos 1999. gadā, pēc tam kad viņu sakoda kāda indīga čūska. Ar ziņas sūtīšanu viņš uzreiz nesteidzās, jo cerēja atkopties dažu stundu laikā, tomēr drīz pēc koduma viņš kļuva akls. Divas dienas Maiks gulēja uz paklājiņa, bezspēcīgs, akls, sejai zaudējot jebkādu jušanas spēju. Trešās dienas laikā viņš tomēr ieslēdza radiobāku, jo nodomāja - šī tuneļa galā vairs nav gaismas, ir cauri. Ceturtajā dienā viņš jutās vēl sliktāk, bet viņam sāka atgriezties jušanas spējas. Piektās dienas laikā viņš atguva redzi un spēja jau grīļojoties staigāt...

Laikam nav pamata domāt, ka citi potenciāli glābjamie būs tikpat izturīgi kā Maiks Horns, tomēr ir visai droši paredzams, ka jau tuvākajā nākotnē parādīsies ļoti plašs līdzīgu ierīču klāsts un pietiekoši lēti saikni ar civilizāciju varēs uzturēt pat nomaļākajos nostūros.

1 komentāri:

Olga teica...

Un tomēr arī ierīces mēdz iziet no ierindas, es uz šo 100 % nevarētu paļauties...