trešdiena, 2008. gada 25. jūnijs

742 km pa Jukonu (Yukon River Quest)

Šodien jau desmito reizi pēc kārtas reizi sākas pasaulē garākās ikgadējās kanoe un kajaku sacensības Yukon River Quest - 742 km garumā pa Jukonu (no Vaithorsas līdz Dausonai (abas Kanādā)). Tas nebūtu tik izcili nozīmīgs fakts, ja vien šajās sacīkstēs jau otro reizi nepiedalītos Latvijas pārstāvji, turklāt šogad jau trīs komandas (pilns komandu saraksts). Kopumā sacīkstēs startē 90 komandas, pārsvarā no Ziemeļamerikas.

Nr. 34 - vienvietīgajos kajakos - Andris Stavro
Nr. 54 - kanoe divniekos - Jurijs Seļezņovs, Jevgēņijs Blažēvičs
Nr. 86 - kajaku divniekos - Uģis Gūtmanis, Ilze Plakane

Yukon River Quest distance

Klikšķināt uz bildes, lai palielinātu

Protams, tās nav vienkāršas sacīkstes. Vispirms jau, viss notiek uz Jukonas, kur tikai dažās vietās ir pieejama nosacīta civilizācija - principā pat izstāšanās ārpus kontrolpunkta Kārmaksā (300 km no starta) ir visai grūts pasākums, jo tad jāsauc glābēju laiva vai helikopters. Protams, visas mantas un laiva jāatstāj upē.

Arī braukšana nav vienkārša, jo pa ceļam ir vairāki šķēršļi, piemēram, 50 km garais Laberžē ezers, kurš slavens ar pēkšņām vētrām un vairākus metrus augstiem viļņiem un kura šķērsošana pa taisno (vairākus km no krasta) nedaudz līdzinās loterijai, jo, sākoties pamatīgam pūtienam, var vairs nepaspēt aizairēt līdz krastam. Tāpat Piecpirkstu krāces. Arī pati Jukona uz sacīkstes beigās sadalās neskaitāmās attekās, kuras savu gultni maina bieži, tādēļ arī GPS un karte var nepalīdzēt.



Sacīkste vidēji aizņem aptuveni 60 stundas (rekords ir 40 stundas) un vairāk, tomēr ir noteikts tikai viens obligāts pārtraukums - 7 stundu garumā Kārmaksā. Tomēr jau šajā punktā - "tikai" 20-30 stundas pēc starta, dalībnieki no laivām nereti tiek izcelti, jo uz savām kājām vairs nav spējīgi pārvietoties. Pēc astoņām atpūtas stundām daži joprojām nav spējīgi staigāt, tādēļ tiek tāpat iecelti laivā atpakaļ. Protams, netrūkst stāstu par gļukiem, kurus negulēšanas dēļ dalībnieki redz, desmit un vairākiem nomestiem svara kilogramiem, kā arī dažādām milzīgās pārslodzes izraisītām traumām. Šādi airējot, tiek patērētas aptuveni 400 kalorijas stundā - tikpat daudz, cik braucot ar divriteni ar ātrumu 20 km/h. Tikai tad jāņem arī vērā, ka katrs YRQ dalībnieks ar "velosipēdu" nobrauc 1200 km praktiski bez apstājas. Kaut nedaudz izgulēties nav iespējams, jo tad nevarētu paspēt iekļauties kontrollaikā (92 stundas).

Izstājušos skaits nav pārāk liels - 2007. gadā no 78 startējušām komandām tikai 16 izstājās. Pārsvarā tādēļ, ka dalībnieki zin uz ko parakstās - nemitīgu sāpi vismaz divu vai trīs dienu garumā.

Līdzi jušana, jaunumu paziņošana un rezultātu apspriešana visu sacīkstes laiku norisināsies laivas.lv, visticamāk šajā diskusijā.

1 komentāri:

Santa teica...

Jautri gan!