otrdiena, 2008. gada 29. aprīlis

Vētra pār Everestu beidzot ir klāt

15. maijā paredzēta kāpēja Deivida Brīšersa (David Breashers) filmas Vētra pār Everestu (Storm Over Everest) pirmizrāde. Filmā tiek stāstīts par 1996. gada notikumiem uz Everesta, kad vētras laikā gāja bojā astoņi kāpēji.



Pazīstamākā Latvijā izdotā grāmata par šo tēmu ir Džona Krakauera "Retinātā gaisā". Protams, gandrīz katrs izdzīvojušais un aculiecinieks sarakstīja savu grāmatu un vairākas no tām pat nav sliktas, tomēr filmu par šo tēmu nav bijis daudz. Ievērojamākā no tām arī saucas "Retinātā gaisā", tomēr ir lasīts, ka Krakaueram esot kauns, ka viņš tik ātri pārdeva tiesības uz filmu, jo pati filma ir reāls draņķis. Neieteiktu atkārtot manu kļūdu un to skatīties.

Protams, Brīšersa filma nesolās būt draņķīga (viņš arī ir visu laiku ienesīgākās dokumentālās un IMAX filmas "Everests" režisors un 1996. gada notikumu aculiecinieks), jo tajā bez lieliskiem kalnu skatiem ir izdzīvojušo komentāri, no kuriem galvenais ir Beks Vezerss (Beck Weathers), kurš lejupkāpienā tika uzskatīts par mirušu un atstāts sniegā kopā ar citu mirušu kāpēju. Tomēr Beks sniega vētrā, pārdesmit mīnusu salā, gandrīz 8 km augstumā nogulēja visu nakti, pēc tam "atdzīvojās" un spēja nokļūt līdz teltīm. Protams, apsaldējumi bija smagi un viņš zaudēja abas plaukstas un daļu deguna. Katrā ziņā, iespējas izdzīvot šādos apstākļos ir viens pret dažiem miljoniem un nav ziņu, ka šo sniegumu kādam vēl izdevies atkārtot.

Par filmu iepriecinoši ir tas, ka filma paredzēta rādīšanai TV (vispirms jau, protams, ASV kabeļtelevīzijās), tādēļ DVD varētu parādīties samērā ātri.

National Geographic Adventure arī publicēta īsa intervija ar pašu Brīšersu par viņa jauno filmu.

Tagad samērā daudz tiek komentēts, ka pēkšņa vētra varētu nest samērā daudzskaitlīgu letālu iznākumu arī šogad, jo pēc tam, kad tiks atvērts Everests (ap maija vidu, kad beigies olimpiskās lāpas nešana tajā), visi kāpēju simti, kuri gaida kalna pakājē, gāzīsies uz kalna, jo musoni, kas laiku padara nelietojamu, sākas jau jūnija sākumā. Un līdzīgi kā 1996. gada, kad samaksāti 60 000 dolāru par kāpšanu, tad visai maz gribas griezties atpakaļ, pat tad, kad tālumā parādās vētras mākoņi.

1 komentāri:

Janis teica...

Pasakains video :))