trešdiena, 2007. gada 28. novembris

Exped Wallcreeper

Kaut arī Exped Wallcreeper nav nekāds jaunums, šis joprojām ir gandrīz vienīgais guļammaiss, kurā iespējams ne tikai gulēt, bet arī to nenovelkot, nedaudz pastaigāt apkārt, kas īpaši noderīgi var likties riebīgi drēgnā rītā. Guļammaisam pa speciālām sānu atverēm iespējams izbāzt rokas un savilkt uz augšu kāju daļu, fiksējot to pie vidukļa, tādējādi izveidojot ko līdzīgu garam apmetnim, ar kuru mugurā var pietiekoši ērti no rīta padzert kafiju.




Maisa komforta temperatūra ir aptuveni + 3 (vīriešiem), + 8 (sievietēm) un arī cena ir pietiekoši pieklājīga - 220 dolāru, īpaši ņemot vērā to, ka šis ir dūnu guļammaiss ar 750 pildījumu un samērā mazu svaru - ap 1kg.

svētdiena, 2007. gada 25. novembris

Galvai un dibenam

Jaunā ziemas sezona bijusi visai interesanta jaunu slēpošanas un snovborda ķiveru ziņā. Bez neskaitāmām parasto un tagad īpaši "stilīgo" ekoloģisko ķiveru modifikācijām, krietni uzlaboti ir divi interesantāki produkti, kuri domāti tiem, kuri neuzskata ķiveri par nēsāšanas vērtu.

R.E.D. cepuru iekšienē ir elastīgs izolējošs materiāls. Neizskatās gan, ka smaga kritiena gadījumā no tā varētu būt pārāk liela jēga, turklāt cepuru izvēle ir izcili maza - viens modelis trīs krāsās. Bet visu jau nevar gribēt, īpaši par 40 dolāriem. Šīs cepures var iegādāties arī Eiropā, visās lielākajās valstīs.


Daudz interesantāki modeļi ir pieejami no šveiciešu Ribcap. Šajā gadījumā cepurē iestrādāts materiāls, kurš sacietē pēkšņa trieciena gadījumā, teorētiski nodrošinot kaut kādu aizsardzību. Kaut arī šiem apgalvojumiem īpaši ticēt negribas, jo visticamāk, trieciena gadījumā cepure vienkārši noslīdēs. Un tā vienmēr jānoliek glīti plauktā, lai 79 eiro vērto izstrādājumu nesabojātu nejauši uzkāpjot, jo nez vai pēc tam būs iespējams iztaisnot cietu plāceni. Ribcap modeļu un krāsu izvēle gan ir salīdzinoši liela.

Protams, visas malas ir pilnas ar dažādām aipodu ķiverēm, tomēr Smith Optics darinājums izskatās kā viens no labākajiem, turklāt tās izmanto Bluetooth, nevis piņķerīgus vadus. Vēl labi, ka šīm ķiverēm pieejami pieci dažādi un ne pārāk neglīti modeļi, visi maksā 320 dolārus (150 dolāri bez skaņas aprīkojuma).


Tomēr krītot daudz biežāk par galvu cieš pakaļa, kura nekrietnā kārtā tiek pasargāta vēl daudz retāk. Pietiekoši simpātiskus aizsargšortus ražo Demon, samērā liels snovborda aksesuāru ražotājs, zemāk redzamie ir jaunais Flexforce Low vīriešu un sieviešu modelis, kuri Eiropā maksā aptuveni 60 - 70 eiro.



Daļa via Backcountry, pārējais hvz.

trešdiena, 2007. gada 21. novembris

Source Convertube

Aptuveni divus mēnešus Eiropā nopērkamas Source Convertube dzeramās sistēmas, kas paredzētas dzeršanai no standarta plastmasas pudelēm. Man ne visai patīk parastie dzeramie rezervuāri, kuras par spīti savām mūža garantijām saplīst pietiekoši labi, turklāt ātri piesmērējas un pieaug ar mikroorganismiem, padarot dzeršanu par īpaši pretīgu procesu.

Ja iespējams paņemt līdzi nedaudz vairāk lieka svara, piemēram, laivojot, izmantoju tikai parastās pusotra litra pudeles. Zinu, dzeramās sistēmas iespējams ir tīrīt, bet ar trubām noņemties ir visai ķēpīgs pasākums, īpaši, ja tajās bijis pildīts enerģijas dzēriens, kurš visu ātri nokrāso. Katrā ziņā, Convertube pasākums ir vislētākais variants (10 eiro) un ir pietiekoši ērts. Pudelē liekamais gals ir ērti izvelkams un pietiekoši garš, lai derētu arī 2 litru PET pudelei.
Uzskrūvējamajā vāciņā ir iebūvēts maināms ventilis, pa kuru dzerot ieplūst gaisam, tomēr tas nenotiek īpaši ātri, tādēļ īpaši strauji dzerot var būt nedaudz jāpiepūlas. Tas gan nav īpaši nozīmīgs traucēklis.Dzeramais uzgalis ir līdzīgs Platypus ražojumiem, bez papildus noslēdzējiem, tomēr tam piestiprināts visai ērti uzliekams korķītis, kas varētu būt visai labs putekļu sargs, jo pēc nokrišanas zemē mutes uzgaļa tīrīšana vienmēr aizņem daudz laika.


Tāpat komplektā nāk trīs veidu pudeļu korķīši - standarta PET pudelēm, platajām Nalgene pudelēm un Sigg alumīnija pudelēm. Neko vairāk laikam nav iespējams vēlēties.

svētdiena, 2007. gada 18. novembris

Hymini bateriju lādētājs



Hymini, kurš pieejams tikai vairākas nedēļas varētu būt viens no pirmajiem sakarīgajiem vēja un saules bateriju lādētājiem. Tas ir salīdzinoši lēts - 50 USD. Loģiski gan būtu nopirkt klāt arī saules bateriju paneli par 25 USD, kopā var pievienot četrus šādus paneļus. Tas ir arī pietiekoši daudzpusīgs - var tikt uzlādēts izmantojot gan vēju, gan sauli, turklāt bateriju iespējams papildināt arī izmantojot USB un parasto elektrisko tīklu. Ar pilnu Hymini bateriju var aptuveni divas reizes uzlādēt mobilo telefonu. Darbojas ar lielāko daļu 5V ierīču (mobilie, mp3 atskaņotāji, fotoaparāti) un komplektā nāk pietiekoši daudz adapteru.

Kaut arī izskatās, ka Hymini ir pārāk liels nešanai rokās (13x8 cm, svars 100g, saules baterijas izmērs 16x8 cm, svars 50 g), bet to labi varētu lietot ilgstošākos izbraucienos ar velosipēdiem un laivām. Lai notiktu kaut kāda uzlādēšanās nepieciešams vējš ar ātrumu vismaz 12 km/h (tātad jābrauc ar velo) un/vai laba saules gaisma. Ražotāji mājas lapā klāsta, ka divdesmit minūšu laikā iespējams iegūt enerģiju, lai mp3 atskaņotājs darbotos 30-40 minūtes un mobilais sarunu režīmā ap piecām minūtēm. Tas gan ir ideālos apstākļos un realitātē droši vien ar vienas dienas lādējumu varētu knapi uzturēt pie dzīvības fotoaparātu vai mobilo telefonu. Tomēr pagaidām pieejamie analoģiskie produkti ir vēl sliktāki un ievērojami dārgāki, kas gan noteikti mainīsies tuvākā pusgada vai gada laikā.

Hymini pieejams tikai ASV, tomēr arī tur pagaidām pieprasījums pārsniedz piedāvājumu un šo aparātu var nākties gaidīt vairākas nedēļas. Gan jau 2008. gada sākumā parādīsies arī Eiropas izplatītāji.

Pagaidām gan izskatās, ka lētāk un vienkāršāk būs iegādāties un paņemt līdzi papildus baterijas gan fotoaparātam, gan citām ierīcēm un šāda lādētāja priekšrocības varētu izjust tikai vairāku nedēļu pārgājenā ārpus civilizācijas.

Satmap Active 10



Satmap Active 10 ir pirmais daudzmaz lietojamais GPS uztvērējs, kurš spēj attēlot krāsainas un detalizētas kartes (citiem ražotājiem ir bijuši varianti ar Google Earth kartēm, taču ne visai veiksmīgi). Pēc pusgada kavēšanās tas novembra sākumā ir izlaists Lielbritānijā, gan ar ne visai pievilcīgu cenu - 299 mārciņas. Kartes tiek ielādētas izmantojot SD kartes, tomēr aparāts spēj izmantot tikai Satmap pārdotās, kuras gan pagaidām pieejamas tikai Lielbritānijai, pārsvarā ar mērogu 1:50 000 (par ļoti nepievilcīgām 29 - 99!!! mārciņām gabalā). Protams, Active 10 ir ūdensizturīgs un tam teorētiski piemīt daudzas labas īpašības, piemēram, laba savietojamība ar PC, bet tas sīkāk aprakstīts ražotāja mājas lapā. Pagaidām gan nav pieejami visai daudz testu rezultāti (žurnālā Trails publicētajā apskatā izmantota agrīna “demonstrācijas” versija, tomēr pēc pirmajām atsauksmēm spriežot, tam ir vairākas galvenās vainas:
- solīto 50 darba stundu vietā, 20-30 stundas ir daudz reālāks skaitlis. Atsevišķi lietotāji pat min 15-20 stundas, kas ir labs, bet ne izcils “parasto” GPS laiks.
- dažādas problēmas ar programmatūru, kas gan tiek visai sekmīgi risinātas, izlaižot atjauninājumus, tomēr dažādas kļūdas joprojām var gadīties pietiekoši bieži.
- kartes pieejamas tikai Lielbritānijai. Konkrēti termiņi Eiropas vai citām kartēm vēl netiek minēti, vien solīts, ka tās būs. Protams, šo GPS var izmantot arī neielādējot kartes, tomēr tad tā lietošana ne visai labi attaisno dārgo cenu.

Kopumā gan Active 10 izskatās pietiekoši pievilcīgs, tomēr nez vai būtu prātīgi pārsteigties ar tā iegādi, jo domājams, ka jau uz nākamo vasaras sezonu arī citi ražotāji steigsies izlaist ko līdzīgu (pagaidām ne Garmin, ne Magellan gan neko nav apsolījuši) un, ļoti iespējams, dažu mēnešu laikā kritīsies tā cena. Vēl domājams, ka arī pēc neilga laika uzņēmīgi prāti spēs izdomāt kā kartēm dalīties bez maksas, jo pirkt katra reģiona kartes par 30 - 100 latiem tomēr ir izcili dārgs pasākums.

Parādīt/noslēpt tālāko tekstu