ceturtdiena, 2008. gada 4. septembris

Telts šūpuļtīklā

Telts vairs nav moderni. Tas man kļuvis skaidrs šī augusta laikā, kad vairāki ražotāji izlaiduši vai vismaz paziņojuši par nodomu laist klajā telts un šūpuļtīkla hibrīdu - uz šūpuļtīkla uzmontētu vienvietīgo telti. Labums šim veidojumam ir vienkāršs un acīmredzams - nav jāguļ uz zemes, tādēļ var ietaupīt uz izolāciju un gulēšana ir mīkstāka. Slapjums arī tik viegli netiek klāt, tāpat skudras, peles vai žurkas (šie zvēri manas teltis ir grauzuši vairākkārt, lai piekļūtu teltī novietotajai pārtikai). Par to, lai šūpuļtīkla audums saglabātu formu, rūpējas viegls alumīnija rāmis.

Pagaidām šie darinājumi izpaužas divos virzienos - šūpuļtīkli ar advancētu odu tīklu, kā, piemēram, Byer The Moskito Traveller, kurš ir puskilogramu un divdesmit latus vērts guļamais ar kukaiņu aizsardzību.


Otrais, vēl advancētāks risinājums ir ūdensnecaurlaidīga pārvalka pievienošana. Tad tipisks šūpuļtīkls paliek aptuveni 2 kg smags un maksā ap 60 - 120 Ls, aptuveni tikpat, cik laba telts. Ievērojamākais šīs jomas pārstāvis ir Eureka ar Crysalis, kuru izlaidīs 2009. gada pavasarī (attēlā zemāk), tomēr, ja nav vēlmes gaidīt dažus mēnešus, tad ko līdzīgu, bet mazākas firmas izpildījumā var iepirkt no Lawson Hammock.


Protams, visām šīm instalācijām nepieciešama veģetācija, kur piekarināties, tomēr liekas, ka izejmateriāliem kļūstot vieglākiem un lētākiem, drīzumā parādīsies vesels lērums dažādu uzlabotu pārgājienu guļamkonstrukciju, piemēram, telts un guļamtīkla apvienojums Respite, kurš gan vēl pagaidām ir tikai koncepta stadijā.

3 komentāri:

Gita teica...

Man šādu vajag!!!

Gfit teica...

Sanāk, ka nav vajadzīgi koki, lai uzstādītu?

Reinis Bērziņš teica...

Ja nav koku, tad guļamtīklu var būvēt arī uz zemes kā parasto A-formas telti, protams, šoreiz jāpiemeklē pietiekami līdzena un gluda vieta (kas nav obligāti, ja karājies starp kokiem), jāpiesien spriegošanas striķi (pie mietiņiem/akmeņiem/krūmiņiem/zāles) 4 stūros un 2 jumta kores galos. Jumta kore ar striķiem jāpiesien ~1 m augstiem krūmiņiem/akmeņiem/atrastiem mietiem/trekinga nūjām. Iesaku guļamtīklu ar moskītu tīkliņu (ja vien neceļo ziemā/tuksnesī), bet lietus nojumei jābūt atsevišķai, kas vispār nesaskaras ar guļamtīklu/guļammaisu - lai lietus/kondensāts pil zemē. (jo kondensāts vai lietus būs ciešā saskarsmē ar guļamtīklu un guļammaisu). Lietus nojumei jābūt atsevišķai, lai lietus/kondensāts pil zemē. Pats izmantoju pončo-nojumi (2 funkcijas vienā), bet nepērciet neko īsāku par 230 cm (labāk 260 cm). Aukstums no apakšas gan guļamtīklā joprojām ir problēma (vējš no apakšas atdzesē diezgan līdzīgi aukstai zemei). Matrači iekšā guļamtīklā (it īpaši piepūšamie) mēdz aizbīdīties, kur nevajag. Pats neesmu mēģinājis, bet matraci varētu piestiprināt no apakšpuses (ideālais risinājums ir "under-quilt" jeb mīkstā sega zem guļamtīkla, kuras izolējošais materiāls netiek saspiests). Savukārt virs sevis jāklāj nevis guļammaiss, kurā guļamtīklā ir ļoti neērti, bet "over-quilt" jeb virssega, kas nosedz tikai ķermeņa virspusi. Virssega kombinācijā ar siltumizolējošu matracīti ir optimālais risinājums arī teltīs gulētājiem.