piektdiena, 2008. gada 30. maijs

Latvietis Eds Viesturs

Pietiekoši bieži, kad tiek rakstīts par latviešu alpīnistiem un viņu sasniegumiem, tiek pieminēts arī Eda Viestura vārds, nereti pat uzskatot viņu par Amerikas latvieti. Nevar noliegt, ka Eds Viesturs ir viens no slavenākajiem dzīvajiem alpīnistiem (viņa lielākais sasniegums ir uzkāpšana visās četrpadsmit 8000m virsotnēs bez skābekļa izmantošanas), tomēr šoreiz man interesants liekas cits aspekts - viņa saukšana par latvieti, kas sastopama pietiekoši daudzās Latvijas avīzēs un žurnālos.

Kaut arī Eda Viestura tēvs Elmārs ir latvietis, viņa māte ir no Vācijas, viņš ir dzimis un audzis Amerikā, ģimenē nav runājis latviski un nekad nav uzturējis sakarus ar ASV latviešiem. Ar zināmu interesi gaidīju viņa autobiogrāfijasNo shortcuts to the top” iznākšanu un grāmatu lasīju sevišķi rūpīgi. Pati grāmata ir ļoti laba, tomēr loģiski būtu, ja latviskās saknes tajā tiktu pieminētas. Nekā. Ir tikai viens vai divi teikumi, kur pieminēts, ka tēvs nāk no Latvijas. Arī viņa mājas lapā vien pieminēts, ka vecāki ir imigranti - viens no Latvijas, otrs no Vācijas.


Vēl interesantāk, ka nekad neesmu redzējis vāciešus uzskatām Edu Viesturu par vācieti, kaut arī viņiem būtu tādas pašas tiesības kā latviešiem. Ja meklējot Latvijas internetā, ir daudz atsauču par Eda Viestura latvietību, tad Vācijā nekā savādāk kā par amerikāni viņš uzskatīts netiek.

Katrā ziņā, tie cilvēki, kuri pastāvīgi dzīvo ārzemēs, bet apzinās sevi kā latviešus, šo faktu parasti uzsver. Eda Viestura latvietība izskatās vairāk pēc mazu valstiņu tipiskas tendences - pazīstamiem cilvēkiem “aiz matiem” pievilkt tautību, kaut arī tā viņus nemaz nekad nav interesējusi un nekad neinteresēs. Gluži kā ar Vācijas izlases bijušo vārtsargu Oliveru Kānu, kura vecvecāki ir baltvācieši.

Protams, nevar gan pilnībā apgalvot, ka Eds Viesturs neatzīst sava Latvijas saknes, jo vairākās intervijās, viņš, jokojot, savu īpaši lielo plaušu tilpumu un neparasti augsto anaerobisko slieksni (brīdi, kad muskuļos sāk izdalīties pienskābe, radot nogurumu) izskaidro ar sava tēva superuzlādētājām latviešu asinīm. Tomēr nav dzirdēts, ka Eds uz sevi jebkad būtu attiecinājis jebkuru citu tautību kā “amerikānis”.

Katrā ziņā, šāda mākslīga radniecības radīšana ir visai līdzīga interenta dzīlēs sasēņotajiem slavenākajiem lietuviešiem - izrādās, Boba Dilana mātes vecvecāki bija Lietuvas ebreji. Tātad Bobs Dilans ir lietuvietis. Sviests.

2 komentāri:

Arnis teica...

Ja paraktos vēl dziļāk Bobs Dilans iespējams būtu no Āfrikas dienvidiem :D

Juris teica...

Interesanti ir tas, ka šodien ir tādi DNK testi, ka var pilnībā noteikt savu senču saknes, pat līdz tālajiem tālajiem senčiem. Vienmēr esmu gribējis to veikt, bet tas maksā labu naudu..:)