ceturtdiena, 2008. gada 1. maijs

Divi plāni guļammaisi vs viens biezs

Cilvēki biežāk iegādājas guļammaisus, kas paredzēti siltam laikam. Vispirms jau tāpēc, ka tie ir lētāki un mazāki. Turklāt pie iegādes ne vienmēr iedomājas, ka kādreiz vēlēsies nakšņot pavasarī vai rudenī, nemaz nerunājot par ziemu, kad temperatūra nokrītas zem nulles. Tomēr, kad šāda gulēšana tiek īstenota, visai liela kļūda ir izmantot siltā laika guļammaisus, īpaši tos, kuru komforta temperatūra ir virs pieciem grādiem. Tad nelīdz nekādas vairākas bikses vai jakas - pilnīgi noteikti gulēšana zem nulles būs pietiekoši liels murgs, ko ilgi atcerēties (turklāt jāatceras, ka zinātniski pierādīts sievietes guļ vidēji 10 grādus siltāk, bet, ja tas nav īpašs sieviešu guļammaiss, tad tiek uzrādīta vīriešu temperatūra).

Tam visam, protams, ir lielisks teorētisks risinājums - izmantot divus guļammaisus, ievelkot vienu otrā. Internetā atrodami dažādi pārspriedumi par tēmu (jo viss atkarīgs no materiāliem, gulētāja salīguma utjp.) ar vienu secinājumu - neko nevar zināt, pirms nav personīgi izmēģināts. Šis jautājums mani nodarbināja krietnu laiku, taču tikai šogad pavasarī, vairāku dienu garā laivu brauciena laikā martā bija atbilstoši apstākļi eksperimentiem.

Tātad, gulēju divos maisos - viens ir bezgala vecs, apdriskāts un sagumzīts sintētiskais guļammaiss (ap + 5 - 8), kuru vajadzētu mest ārā, bet žēl, jo, maita, pārāk izturīgs. Otrs - pirms gada iegādāts plāns dūnu guļammaiss (ap +7-9, redzams attēlā). Abu kopējā cena varbūt sasniedz ap 60 ls, pērkot ārzemēs, tā, ka var teikt, ka šie ir visai vidējas kvalitātes (nu labi, dūnu maiss ir 80% no kopējās cenas).


Kā ārējo izmantoju sintētisko, iekšējo - dūnu, turklāt vēl ieklāju palagu (palags ir ļoti laba lieta, jo tādējādi guļammaiss tiek mazāk piesviedrēts un piesmirdināts, turklāt par pāris grādiem tiek uzlabota komforta temperatūra. Tas gan tikai izmantojot sintētiskos vai zīda palagus, vēlams - vieglus un plānus. Kokvilnas palagi ir smagi, ātri paliek mitri un ļoti ilgi žūst). Gulēšana bija laba aptuveni nulle grādos. Kad divas naktis temperatūra paslīdēja dažus grādus zem nulles, tad nebija īpaši omulīgi, bet ne tā, ka nevarētu pagulēt. Katrā ziņā, zāles kunkuči zem muguras traucēja vairāk.

Tomēr divu guļammaisu gulēšana nebija pats ērtākais - gan tādēļ, ka rāvējslēdzēji bija katram savā pusē, gan tādēļ, ka grozīties tajos nebija īpaši ērti - tas ir kā gulēt vairākos kārtainos plāceņos ievīstītam. Secināju, ka divi guļammaisi tā vietā, lai sniegtu divkāršu siltumu, tikai par dažiem grādiem pazemina komforta temperatūru. Šāds risinājums varētu būt piemērots atsevišķām nakšņošanas reizēm, ne pastāvīgai gulēšanai, tādēļ būs vien jāpērk normāls zemnulles guļammaiss. Un vispār, tagad pēdējais laiks to darīt, jo ziema beigta, bet veikaliem jātiek vaļā no vecajiem krājumiem.

1 komentāri:

Ritvars teica...

Un cik skaitītos laba cena tādam zemnulles guļammaisam?