ceturtdiena, 2008. gada 22. maijs

Būdas Antarktīdā

Nesen uzgāju dažas interesantas lapas ar fotogrāfijām no divām 20. gs. sākuma Dienvidpola ekspedīcijām - Ernesta Šekltona (1907-09) un Roberta Skota (1910-13). Precīzāk viņu būdām, kuras atradās salīdzinoši netālajos Evansa un Roida ragos Antarktīdas piekrastē un kalpoja kā bāzes nometnes.


Izrādās, ka abas būdas aukstajā klimatā ir lieliski saglabājušās jau aptuveni gadsimtu, pat ar visu iekārtojumu, jo suvenīru mednieku šajos apgabalos nav. Šekltona būdas ārpusē vēl aizvien glabājas uz mūžīgiem laikiem sasalis pirms gadsimta nomedīts ronis.



Organizācija "World Monuments Watch" iekļāvuši Skota būdu pasaules 100 apdraudētāko kultūras pieminekļu sarakstā, tomēr interesanti, ka mūsdienās lielākās briesmas draud nevis no tūrisma (Antarktīdas tūristi tiek vesti uz citiem apgabaliem), bet gan no milzīgā sniega daudzuma, kas pastiprināti snieg pēdējo gadu laikā, draudot saspiest vismaz Skota būdu un to iznīcināt. 2005. gadā Skota būdā tika veikti uzlabojumi, nomainot bojātos apšuves dēļus un veicot nelielus kosmētiskus uzlabojumus iekšpusē, tomēr, kā jau var redzēt bildēs, viss palicis aptuveni neskarts.


Vairāk bildes Flickr šeit un šeit.

Via The Adventure Blog un Fagonazos.

1 komentāri:

mx teica...

Kāds LV rīko šādas ekspedīcijas?