pirmdiena, 2008. gada 14. aprīlis

Grāmata Blood River (Asiņu upe)



Grāmatas saturs ir pietiekoši vienkāršs - dienvidafrikāņu žurnālists Tims Bačers (Tim Butcher) izbrauc cauri Kongo Demokrātiskajai Republikai ceļojot pa un gar Kongo upes krastiem. Tas tiek veikts 2006. gadā, kad tikko sācies pēdējais un vēl joprojām ilgstošais (pa)miers. Ceļi šajā valstī neeksistē (tagad uzsākta to atjaunošana), jo visa infrastruktūra ir pilnībā izpostīta vairākus gadu desmitu ilgā kara laikā, vienīgā iespēja - dubļainas takas caur džungļiem vairāku tūkstošu kilometru garumā, pa kurām var lēni pārvietoties uz motocikla, protams, vedot visu benzīnu un pārtiku līdzi. Tā nu Tims ar mopēdu, laivām un citiem līdzekļiem ceļo caur valsti. Cita, vēl lielāka problēma, ir daudzās nemiernieku bandas, kurām pamiers ne visai interesē un kuras gandrīz ikvienu sastapto, atkarībā no dzimuma, vai nu vispirms aplaupa, izvaro un nošauj, vai arī vienkārši aplaupa un nošauj. Pa pašu Kongo DR baltie šajā laikā pārvietojās tikai ar helikopteru un autors ir vienīgais, kas šādu attālumu, pēc ilgiem gadiem, ir veicis pa zemi.

Grāmata ir pilna ar saistošiem vēstures faktiem par kolorītiem diktatoriem (brauciens ar īrētu Concorde uz Disnjelendu visai vietējā vadoņa ģimenei vai ikmēneša čarters Parīze - Kinšasa, lai atvestu frizieri. Tas viss, protams, bada laikā). Pats interesantākais ir paša brauciena apraksts dažu mēnešu garumā, kura laikā autors zaudē ap 20 kg svara un sastop dažādus interesantus tipus. Kaut arī sākumā likās, ka grāmata rakstīta ar tādu kā ļoti Rietumniecisku pasaules uztveri - "...pie viņiem tualetēs nav podu, bet ir caurums grīdā...", tad šī sajūta ātri pārgāja un tagad gribas pat visu pārlasīt atkārtoti. Manuprāt, viena no labākajām pēdējo gadu ceļojumu grāmatām. Blood River arī kļuvusi par vienu no lielākajiem 2007. gada bestselleriem Lielbritānijā un domāju, ka tiks tulkota arī latviski.

Piebildīšu, ka 2007. gadā Kongo DR cauri brauca mūsu pašu bāleliņi - autoekspedīcijas Āfrikas Josta 2007 ietvaros. Starp citu, šī ne visai simpātiskā (vismaz man) brauciena Kongo posms ir ļoti nenovērtēts Latvijas publikas acīs, jo līdz pat pagājušā gada vidum uz vienas rokas pirkstiem varēja skaitīt pasākumus, kuru laikā ārzemnieki ir devušies ekspedīcijās pa Kongo DR džungļiem. Latvieši bija vieni no pirmajiem.Šeit ir dažas fotogrāfijas.

Vairāk info par grāmatu ir autora Tima Bačera mājas lapā vai Daily Telegraph rakstā ar bildēm, bet pati grāmata pieejama laikam pat Rozes grāmatnīcās. Un, protams, Amazon (tikai angļu Amazon, jo ASV grāmata iznāks tikai šovasar).

0 komentāri: