ceturtdiena, 2008. gada 20. marts

Latvijas laivu nomas (ar karti)

Uzmanīgi!!! Raksts pēdējo reizi ir atjaunos pirms gada (2008. gadā) un daudz kas ir mainījies. Viss pilnībā tiks atjaunots aprīļa beigās, kad būs skaidras jaunās cenas utjp.

-----------------

Kaut pašlaik vēl ir ziemīgs pavasaris, vienmēr ir labi jau laicīgi sākt domāt par vasaras laivošanas sezonu, īpaši par pareizās laivas izvēli savam braucienam. Pēdējo gadu laikā laivu nomas Latvijā ir krietni savairojušās, tomēr kā vienmēr - ne jau kvantitātē ir kvalitāte. Internetā atrast Latvijas laivu nomu koordinātes pagaidām gan ir visai sarežģīts process, jo lielākoties tās minētas dažādos nesaprotamos interneta katalogos, bez jebkādiem sīkākiem paskaidrojumiem vai saitēm uz pašas nomas interneta lapu.


Skatīt lielāku karti

Šajā kartē atzīmēti aptuveni 30 lielākie Latvija laivu nomas punkti (uzklikšķinot parādās sīkāka informācija), nav pieminētas viesu mājas ar vienu laivu pie steķīša makšķerēšanai vietējā ezerā. Nomas grupētas sarkanajās un zilajās, balstoties arī uz subjektīviem kritērijiem. Nomām, kuras atzīmētas ar sarkano balonu piemīt visas zemāk uzskaitītās īpašības:

- tās ir (arī personiski) pārbaudītas un darbojas vairākus gadus,
- mājas lapa tiek regulāri atjaunota un tajā ir viegli uztverama un sakarīga informācija ar cenām un nomas atrašanās vietu (ārkārtīgi daudz nomām vajadzētu piestrādāt pie šī punkta),
- rezervāciju un apmaksas sistēma ir vienkārša un labi saprotama, rezervāciju iespējams veikt internetā,
- bez problēmām iespējams norēķināties ar pārskaitījumu, par nomas pakalpojumu tiek maksāti nodokļi un izsniegts rēķins.

Karte ir tikai pārskatam, par precīzām ziņām noteikti jāapmeklē mājas lapa vai jāzvana. Nevienu nomu nereklamēju un to darīt netaisos. Nomās pieejamie laivu tipi plašāk aplūkoti iepriekšējā ierakstā.

Lielākā daļa Latvijas laivu nomu koncentrētas Vidzemē (pilns nomu saraksts pieejams beigās), tās ir pietiekoši mazas ar ļoti vienveidīgu laivu piedāvājumu (lielākoties divvietīgas stiklašķiedras kanoe). Ja gribas ko interesantāku, nāksies vien apmeklēt lielākās nomas. Kaut arī visas nomas piedāvā laivu transportu (0,2 - 0,45 Ls/km)*, nobraucot jau vairāk nekā 100 km, izmaksas var izrādīties neadekvāti lielas, tādēļ uz patālākām vietām labāk laivas vest pašiem vai izmantot vietējās nomas. Parasti lielāko nomu piedāvājumā ietilpst tā sauktie “maršruti” - laivas tiek piegādātas noteiktā punktā un savāktas citā noteiktā punktā. Šādi piedāvājumi nereti ir pat 30 - 40% lētāki, nekā visu kombinējot pašam, turklāt maršrutu lielākā daļa pat nav garlaicīgi airējieni, bet gan skaistāko un klasiskāko skatu apkopojums - vasarās nedēļas nogalē gan šajās vietās noteikti sagaidāma burzma. Noteikti jāatceras, ka laivu nomas lielākoties kā standarta pakalpojumu nepiedāvā cilvēku (šoferu) transportu uz sākuma punktu, tādēļ par to jāparūpējas pašiem vai jāvienojas ar laivu iznomātājiem jau laivu rezervācijas laikā.

Šeit salīdzinātas cenas* trim klasiskiem vienas/divu dienu aptuveni 40 km gariem maršrutiem (ar divvietīgām kanoe laivām, īrējot divas laivas, ja tā ir lētāk). Campo katram maršrutam piedāvā vairāku laivu izvēli. Cena norādīta VIENAI laivai ar PVN.


Labas laivu nomas pazīme ir tāda, ka laivas bez papildus samaksas var saņemt iepriekšējā dienā pirms nomas perioda sākuma un nodot nākamajā dienā pēc tā beigām, izņemot, ja notiek laivu piegāde maršrutos, kur ne par ko nav jāsatraucas. Ne vienmēr ir iespējama laivu iznomāšana tikai uz vienu nedēļas nogales dienu (darba dienās vasarā tā parasti nav problēma), tādēļ šādos gadījumos būs nepieciešams vienoties atsevišķi.

Vidēja cena laivai ir 10 - 15 Ls* par pirmo nomas dienu un 5 - 9 Ls* par katru nākamo, tajā ieskaitot glābšanas vestes un airus, kajakam - arī brunci. Protams, cenas nekad neatpaliek no inflācijas. Gadījumā, ja jāīrē ilgāk par dažām nedēļām, iespējams, ka prātīgi būs padomāt par savas laivas iegādi - piemēram, rudeņos Campo rīko nomas laivu izpārdošanu, kur par saprātīgām cenām (no 150 - 200 ls) var iegādāties pat samērā labas laivas.

Vismaz pagaidām šeit nav plaši pieminētas visu upju braucienu klasikas - pūšļu nomātavas, jo šādiem braucieniem ir sava specifika. Vispirms jau, šo braucamrīku neesmu lietojis vismaz piecus gadus, tādēļ negribu izplatīt novecojušu informāciju. Negribu arī apvainot apzinīgo laivotāju - atturībnieku mazākumu, tomēr braucot pūšļot (lasīt - dzert uz ūdeņiem) nav īpaši svarīga ne laivas kvalitāte, ne citas detaļas, tādēļ labāk sevi nesatraukt ar labas nomas meklēšanu. Nenoliedzami, straujā ūdeni pavasarī ar pūsli ir interesanti, tomēr tas ir pietiekoši rets izņēmums.

Nedaudz plašāk esmu aprakstījis lielāko laivu nomu trijnieku. Tajās laivas vienmēr būs ideāli tīras, perfektā kārtībā ar visu nepieciešamo aprīkojumu un neviens lieki “nepiekasīsies”, ja pēc nodošanas kāds neliels skrāpējums būs nācis klāt. Protams, saprāta robežās.

Campo
Latvija lielākā laivu noma. Rezervāciju un apmaksas sistēma ideāla, viss pārējais arī. Pārāk grūti iedomāties kaut ko pat nedaudz negatīvu. Vienmēr prieks nomāt, turklāt ir liels nomas punktu tīkls visā Latvijā (reģionālajos punktos ir tikai kanoe laivas), tādēļ transporta izmaksas ne vienmēr būs ļoti lielas.

Campo Rīgas nomas modeļu klāsts ievērojami pārspēj jebkuru citu nomu, šajā ziņā konkurentu nav. Pieejamās laivas - visu veidu kanoe, atpūtnieku kajaki, krāčūdens kajaki, jūras kajaki, SOT, divvietīgi kajaki, smailes, piepūšamās laivas. Arī Campo reģionālās nomas ir ievērojami labākas par konkurentu nomām laivu izvēles ziņā.

Campo organizē arī iesācēju apmācību, sacensības un dažādu grūtību kategoriju braucienus, pilns to plāns 2008. gadam jau ir pieejams. Campo arī uztur plašāko laivotāju diskusiju lapu www.laivas.lv

Jūras laivas
Kā jau nosakums norāda, Jūras laivas vairāk orientējas ar laivu nomu jūras braucieniem, tomēr ar visām šīm laivām var izcili ērti braukt arī par iekšējiem ūdeņiem.

Liels šīs nomas pluss ir tāds, ka gan ziemā, gan vasarā tiek organizēti dažādi izbraucieni, arī iesācēju līmenim paredzēti, (galvenokārt Kurzemē, jo galvenā bāze atrodas Rendā), tādēļ nebūs problēmu uzsākt laivošanu pat tad, ja nav atbilstošas draugu kompānijas.

Jūras laivu izvēle ir pieklājīga - nelielas polietilēna kanoe (piemērotas tikai īsiem atpūtas braucieniem iekšzemē), vienvietīgi un divvietīgi SOT, jūras kajaki un atpūtnieku kajaki.

Eži

Bāzējas Valmierā. Organizē interesantus izbraucienus, manuprāt, ideālākos pilnīgiem laivošanas iesācējiem ar mazām distancēm un interesantu programmu.

Pieejamās laivas - diemžēl, tikai vecā, labā Alba un pūšļi. Protams, laivu klāsts varēja būt lielāks, bet iesācēju braucieniem pietiks arī ar šīm laivām. Arī ļoti laba noma.
======================
Šeit ir Latvijas laivu nomu saraksts, laivu veidu apraksts pieejams šeit*


Noma
E-pastsTelefonsNomas atrašanās vieta(s)Pieejamās laivas
Campocampo@laivas.lv29222339Rīga, 10 punkti Latvijāvisas
Ežinoma@ezi.lv27852852ValmieraAlba, pūšļi
Žagarkalnsnav norādīts26266266CēsisAlba, pūšļi
Laivunoma.lvartis@laivunoma.lv29208580RīgaAlba, Kursa
Mučasnav norādīts29211634SiguldaAlba, pūšļi, plosti
Sofijas laivasinfo@sofijaslaivas.lv29339677Liepāja, 3 punkti LatvijāAlba, pūšļi
Jūras laivasnoma@juraslaivas.lv29466501Renda un Skrundakanoe, kajaki, SOT
Ūdenstūrismsnoma@udensturisms.lv29845172RīgaRafti, krāčūdens kajaki
Rāmkalniinfo@ramkalni.lv29100280RāmkalniAlba, Kursa, pūšļi
Tūristu klubs Amataamataklubs@one.lv29253332Rīgapūšļi
Salmo nomaedgars@salmonoma.lv29225936Rīgapūšļi
Cēsu [..] nomaleldepole@inbox.lv29423270ValmieraAlba
Laivas.infosalacas.kanoe@gmail.comnav norādītsMazsalacaAlba
LaivasLatgalenav norādīts29166259netālu no AglonasAlba
Teicijateicija@teicija.lv29374182Madona???kanoe, jūras kajaks
Belteswww.ave.alveus@apollo.lv29242052JaunpagastsLV kanoe, kajaki
Sauleskalnsinfo@skalns.lv26190186Drīdža ezersAlba
Papes dabas parksnav norādīts26762054Papes ezersAlba
Baiļibaili@valm.lv29284119ValmieraAlba, kanoe, kajaki
Makara tūrisma birojskarina@makars.lv29244948Sigulda un LīgatneAlba, divvietīgie kajaki
Latrozehotel@latroze.lv7701725SiguldaAlba u.c., pūšļi
Rāznahotel@razna.lv29994444Rāznas ezersAlba, daži SOT
Mežmalas laivasinfo@mezmalaslaivas.lv26649575JēkabpilsSOT, smaile
Gaujas Laivasinfo@gaujas-laivas.lv29217749ZS "Jaunlūpēži", RaiskumsAlba


* Dati tiks pārbaudīti, laboti un papildināti aptuveni reizi trijos, četros mēnešos. Pēdējo reizi papildināts 2008. gada marta vidū maija sākumā beigās. Iespējams, ka dažām nomām tiek uzrādītas vecas cenas. Papildinājumiem un labojumiem - piedzivojumi.net@gmail.com

Manis paustais viedoklis, nenoliedzami, ir subjektīvs

1 komentāri:

Reinis Bērziņš teica...

Sauleskalna (pie Drīdža ezera) kanoe laivu noma maksā 10 lati dienā (iekļautas vestes un airi). "Albas" ir 3-vietīgas, bet ar celtspēju tikai līdz 250 kg.